Pihlajaveden vanha kirkko

Erämaakirkko

Erämaakirkontie 219 , 42910 Keuruu

Pihlajaveden vanha kirkko

Pihlajaveden vanha kirkko rakennettiin kymmenen talon ja neljän torpan voimavaroilla seitsemisenkymmentä vuotta ennen kuin seutukunnalle saateiin ensimmäinen tie. Metsäpolkujen kulmakunnalle piti alunperin rakentaa vain vaatimaton saarnahuone, mutta innostuksen tuloksena valmistuikin luvaton oikea kirkko. Keuruun tuolloinen kirkkoherra Abraham Indrenius nuorempi sai huomautuksen tuomiokapitulilta ja asiasta kanneltiin maaherralle. Kirkko kuitenkin sai jäädä pystyyn ja se palveli savupirttien sisukasta kansaa. Nykypäivänä kirkko on eräänlainen kesävieraiden pyhiinvaelluskohde ja suosittu vihki- ja konserttikirkko.
Eräjärveläinen Matti Åkerblom teki 1780-1782 Pihlajaveden kirkosta länsitornillisen pitkäkirkon, jonka molemmilla sivuilla on pienet ristisakaramaiset kylkiäiset. Pohjoispuolen kylkiäisessä on sakaristo. Eteläsakaran seinissä on puhuttelevia varjoja, jotka ovat syntyneet märkien ja nokisten vaatteiden painaessa hirsiä. Esi- isät kertovat nykyajalle uskostaan ja elämästään varjojen välityksellä. 1800-luvun jälkipuoliskolla kirkko joutui rappiolle, ja se aiottiin purkaa. Mutta mm. A. Gallen-Kallelan kannanotto ja kirkkoherra Bergrothin toiminta auttoivat silyttämään koskettavan korpipyhäkön jälkipolville. Tuntemattoman veistäjän tekemässä erämaakirkon vaivaisukossa on silmiä liikuttava mekanismi. Vaivaisukko joutui ilkivallan kohteeksi kesällä 2019. Restauroinnin jälkeen se palasi paikalleen kesällä 2020.

”Puhuu puu, muu unohtuu, huokuu hirret historiaa.”

Istumapaikkoja on 300. Soittimena polkuharmooni.

Kiviaidan ulkopuolella ulkohuussi, ei inva-wc:tä.

Pihlajaveden vanhan kirkko ei ole esteetön. Vanhassa kirkossa kynnykset ovat korkeat, pääsisäänkäynnin raput jyrkät ja tuettomat. Kirkkoon pääsee kevyellä pyörätuolilla (ei sähköpyörätuolilla) sivusisäänkäynnin kautta tarvittaessa asennettavaa liuska pitkin.

Kirkon opastuksen Keuruun museon toimesta voit tilata erikseen. Opastuksen hinnaston löydät täältä.

Pihlajaveden Erämaakirkon tarinoita -kirja 12€

Tarinat koonnut Kirsi Taponen, kuvitus Santeri Viljakainen. Tilaukset sähköpostitse osoitteesta keuruu.seurakunta@evl.fi, myynnissä myös Pihlajaveden seurakuntatalolla, Keuruun seurakuntatoimistossa sekä Kauppalassa. Kirjasta saadut tulot menevät Pihlajaveden aluetyöryhmälle kirjan kustannusten kattamiseksi.

Pihlajaveden Erämaakirkon tarinoita

Karri Rajalan tekemä video Pihlajaveden vanhasta kirkosta.

YouTube-video

Nälkävuosien 1862-1867 uhrien muistoksi kiinnitetty muistolaatta. Pihlajavedellä kuoli nälkävuosina kymmeniä ihmisiä.
Laatta sijaitsee pääportilta katsottuna kirkon vasemmalla puolella.

Jumalanpalvelus

Erämaakirkontie 219, 42910 Keuruu

Vanhan kirkon musiikki-ilta; "Tulkaa ja levähtäkää vähän"

Kesän 2022 Pihlajaveden vanhan kirkon musiikki-iltojen sarjan avaa Ritva Oksasen ja Leena Giers-Koljosen esittämä runojen ja laulujen kokonaisuus.
Tervetuloa nauttimaan!

Vanhan kirkon musiikki-ilta; Lauri Rantamoijasen trio

Vanhan kirkon musiikki-iltojen toisessa konsertissa esiintyvät sellisti Lauri Rantamoijanen, viulisti Aleksander Koelbel ja pianisti Justas Stasevskij. Ohjelmassa on Schubertin, Beethovenin ja Piazzollan musiikkia.

Vanhan kirkon musiikki-ilta: Kesäunelmia -konsertti

Kesän kolmannessa vanhan kirkon musiikki-illassa, otsikoltaan Kesäunelmia, kuullaan laulua harpun- ja kanteleensoiton kera.

Yhteislauluilta

Jumalanpalvelus