Kaste - evl.fi

 

Ristiäiset eli kastejuhla

Lapsen syntymä on aina suuri ihme, ja sillä on iso merkitys koko lähipiirille. Pienen lapsen arjessa tarvitaan paljon tukea ja läsnäoloa. Seurakunta haluaa olla mukana tukemassa lapsen elämää ja kasvua ihan ensi hetkistä alkaen. Kasteessa ihminen saa omakseen Jumalan rakkauden koko elämänsä ajaksi. 

Vastasyntyneiden lapsien lisäksi seurakunnan jäseniksi kastetaan kaiken ikäisiä ihmisiä. Nuorten ja aikuisten kohdalla kastetta edeltää rippikoulun käyminen. Jos olet kiinnostunut kasteesta, ole rohkeasti yhteydessä seurakuntatoimistoon tai tuttuun seurakunnan työntekijään. 

Kohti juhlapäivää 

Tässä on oleinen muistilista, jota seuraamalla pääset liikkeelle ristiäisten järjestelyssä. 

1. Kastejuhla

Juhlan voi järjestää esimerkiksi seurakunnan tiloissa, kotona, mökillä, sukulaisten luona tai ravintolassa. Myös kirkossa sunnuntain jumalanpalveluksen yhteydessä voidaan kastaa.

2. Kastepäivä

Pappi varataan soittamalla seurakuntatoimistoon, puh. 044 7949 730 

Samalla voi halutessaan varata seurakunnan tilan.  Pappi ottaa yhteyttä ja sopii kastekeskustelusta.

Seurakuntatoimiston yhteystiedot

3. Kummit

Kastettavalla, myös aikuisella kastettavalla, tulee olla ainakin yksi kummi, joka on evankelis-luterilaisen kirkon kastettu ja konfirmoitu jäsen. 

4. Kastepuku

Jos vauvalle ei ole kastemekkoa, sitä voi kysyä seurakunnasta. Nuoren ja aikuisen kasteessa käytetään kirkosta lainattavaa albaa.

5. Kastepöytä

Pöydälle asetetaan kastemalja, kynttilä, liina pään pyyhkimistä varten, Raamattu sekä haluttaessa kukkia. Seurakunnantiloissa kastettaessa nämä kaikki järjestyvät seurakunnan toimesta.

Kastejuhlan jälkeen

Kasteessa liitytään seurakunnan jäseneksi. Kastepäivää seuraavan viikon sunnuntaina kastetun nimi luetaan kirkossa, ja hänen puolestaan rukoillaan.

Usein kysytyt kysymykset

Kaste.fi

Suosituimmat kastevirret

Nimen rekisteröinti

Kastepöytä Keuruun Kirkko