Matti Salomäki vihittiin piispaksi 6.2.2022

Lapuan hiippakunnan uusi piispa Matti Salomäki vihittiin virkaansa Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta. Hän on aloittanut tehtävässä 1.2.2022.

Virkaan vihkimisen toimitti Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. Häntä avustivat Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen. Matti Salomäki vihittiin ja siunattiin piispan virkaan perinteiseen tapaan Raamatun sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla. Hänelle annettiin viran tunnukset: piispanristi ja -sauva sekä piispankaapu ja -hiippa.

Messu oli samalla Yhteisvastuukeräyksen aloitusmessu. Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräys järjestetään koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttamiseksi niin Suomessa kuin maailmalla. Keräyksen vastuupiispa Mari Leppänen piti messussa kolehtipuheen.

Vuonna 1968 syntynyt Matti Salomäki on Lapuan hiippakunnan viides piispa. Hän seuraa virassa eläkkeelle siirtynyttä Simo Peuraa. Ennen valintaansa piispaksi Salomäki toimi Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana eli tuomiorovastina vuodesta 2012. Vuosina 1994–2012 hän työskenteli pappina Pielaveden seurakunnassa, vuodesta 2003 kirkkoherrana. Salomäki on ollut pappisedustajana kirkolliskokouksessa vuodesta 2016. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri. Hänet on vihitty papiksi vuonna 1994.

Piispan viran tunnukset siirtyvät Matti Salomäelle hänen edeltäjiltään. Piispanristi ja -sauva ovat olleet käytössä Lapuan hiippakunnan perustamisvuodesta 1956 lähtien. Piispankaapu ja -hiippa ovat valmistuneet vuonna 2013. Ne on suunnitellut ja valmistanut tekstiilitaiteilija Hanna Korvela.

9.2.2022 16.39